Op dinsdag 10 december was Marloes Wittebroek te gast in ‘De Bedrijfskunde Podcast’ van Frans Augustijn. Beluister hieronder de podcast via YouTube of lees het volledige transcript van deze podcast.
Transcript podcast
Dikgedrukt de tekst namens Frans Augustijn, met daaronder de reactie van Marloes Wittebroek:
Vandaag zijn we in het kader van de bedrijfskunde podcast op bezoek bij Marloes Wittebroek. En Marloes, dank je wel voor je gastvrijheid. Ik heb al twee bakjes koffie gekregen van je. Kun je even jezelf introduceren?
Ten eerste, fijn dat je er bent. Welkom bij ons bij Elceco. Mijn naam is Marloes Wittebroek. Ik ben ruim negentien jaar geleden begonnen met het bedrijf Elceco voor de afhandeling van Letters of Credits.
Oké en hoe kennen wij eigenlijk elkaar?
Ja, dat gaat echt al wat jaren terug en vooral superleuk. Wij mochten voor jullie mooie bedrijf werken in de zin van afhandelen van jullie letter of credits voor jullie internationale orders naar China onder andere.
Ja inderdaad dat kan ik me nog herinneren. Dat zal denk ik toch een jaar of tien al geleden zijn, misschien al wat langer.
Klopt, zeker tien jaar geleden.
Je hebt al gezegd dat je voor het bedrijf Elceco werkt. Is dat jouw onderneming? En zo ja, wanneer ben je hiermee begonnen? En wat was de reden dat je met dit bedrijf begonnen bent?
Het is mijn bedrijf, dat klopt. En negentien jaar geleden heb ik een management buy out gedaan. Klinkt bijna spannender dan het is. We vielen toen onder een bedrijf in Rotterdam en zij deden douaneactiviteiten wereldwijd.
Maar in 2005 liep de export best wel terug en zij deden ook detachering. Toen hebben zij gezegd van wij gaan ons echt op de core business focussen en we gaan afstand doen van deze business van de letter of credits. Dit was namelijk net een jaar, anderhalf jaar gestart.
Toen heb ik eigenlijk gezegd, dan wil ik het graag overnemen. En ja, zo simpel is het eigenlijk gegaan en tot op de dag van vandaag nooit geen spijt van gehad.
En waar is het bedrijf gevestigd?
Wij zitten in Veghel tussen Eindhoven en Den Bosch. Perfecte locatie. Hoewel de locatie nu natuurlijk niet zo relevant meer is, omdat zoveel ook digitaal gaat tegenwoordig.
En was het bedrijf al gevestigd in Veghel toen jij het overnam of heb je het uiteindelijk hier naartoe gebracht?
Het was al in Veghel gevestigd. De collega’s die er werkten kwamen ook uit de buurt en gekozen van dan blijven we daar. Wij zijn wel naar een kleiner kantoor gegaan om wat lagere kosten te hebben omdat ik zelf natuurlijk startend was.
Nou hebben we het in jouw inleiding gehad over L/C, maar wat is een L/C eigenlijk?
Ja, een L/C is een letter of credit, documentair krediet ook wel genoemd. En dat gebruik je als je internationaal zaken doet, met name internationaal, naar landen in bepaalde regio’s. En denk dan bijvoorbeeld aan het Midden-Oosten, verre-Oosten, delen van Afrika.
En je zet het product in om zekerheid van je betaling te krijgen. Als voorbeeld, je doet zaken met China of Afrikaanse landen. En door middel van het inzetten van de banken aan beide kanten, kun je het hele documentenstuk dat je nodig hebt voor straks de goederen in te klaren in het land van bestemming. Daar houd je grip op door het via de banken te laten lopen. Ja, en dat is een toevoeging van een grote zekerheid.
Dus bij een letter of credit heb je eigenlijk altijd banken nodig aan beide kanten?
Klopt, minimaal twee en de initiatiefnemer is altijd de importeur, dus jouw klant in het land van bestemming. Hij of zij gaat naar zijn bank en vraagt om een L/C te openen ten gunste van jou hier in Nederland. Als zijnde exporteur en dan gaat het via jouw eigen bank of een ander benoemde bank hier in Nederland, die adviseert het L/C aan jou.
En je zet het vooral in om het landenrisico en het bankenrisico in het buitenland af te dichten. Zodat je zeker bent dat je straks de betaling krijgt. En die zekerheid die verkrijg je omdat het geld, je orderbedrag, dat wordt bevroren op de bank van jouw klant. Dus je weet dat als jij aan de condities die in een letter of credit staan voldoet, dan krijg jij jouw geld.
Oké, dus als ik zekerheid wil van betaling op geleverde goederen met dat soort klanten in dat soort landen, dan zal ik eigenlijk altijd een letter of credit in moeten zetten of heb ik dan ook nog een alternatieve vorm?
Je zou ook alternatieve vormen hebben. Je ziet bijvoorbeeld cash against documents of wanneer bedrijven gebruik maken van kredietverzekeraars. Maar niet alle landen zijn mogelijk om de risico’s af te dichten met de kredietverzekeraar bijvoorbeeld. Of er zijn ook landen die het verplicht stellen om een letter of credit te gebruiken. En als het verplicht is, ja dan kun je eigenlijk niet anders en dan zet je dus de letter of credit in.
Zijn er ook landen waar je geen letter of credit mee af kunt sluiten? Dus die dat eigenlijk verbieden?
Ja, die zijn er zeker. En die lijsten zijn bij de banken ook opvraagbaar. En bepaalde landen in de oorlogssituaties, politiek zeer instabiele situaties. Die landen die staan op sanctielijst en daar mag dan geen handel mee gedreven worden.
Maar dat is meer een richtlijn die vanuit Nederland of vanuit Europa komt denk ik. Dat zijn meer de sanctie landen. Dat zijn dus de landen waarmee jij dus ook geen letter of credit kunt opmaken.
Dat klopt en voor ons als Elceco zijnde. Wij komen in beginsel helpen wij onze klanten om bijvoorbeeld een concept L/C op te maken. Dus een concept letter of credit, zodat zij de kaders al goed zien waarbinnen zij kunnen bewegen qua voorwaarden.
Voorwaarden die in een L/C staan. Dat zijn bijvoorbeeld je leveringsvoorwaarden, de incoterm. Maar ook of je in één keer alles uit moet leveren of in deelleveringen, welke documenten je moet toevoegen als in bijvoorbeeld het vervoersdocument, een bill of lading of een airway bill bij luchtvracht. En afhankelijk daarvan stel je alles samen.
Dan had jij het net met je antwoord over een incoterm. Wat is dat?
Een incoterm is de leveringsconditie die je afspreekt. Dus dat komt erop neer dat wanneer je een afspraak hebt; wie regelt het transport en wie is verantwoordelijk voor welk onderdeel van het transport.
Oké dus je kunt met een klant afspreken dat hij of wij zelf het transport regelen?
Klopt en bij een letter of credit is het heel belangrijk om zelf zoveel mogelijk grip op het proces te houden. Dus dan zou ik altijd zeggen probeer een incoterm in te zetten waarbij je zelf de regie houdt. Dus dat je zelf het transport regelt en weet dat je de bill of lading, want die moet je vervolgens bij de bank gaan indienen onder de letter of credit. Dat is het principe van de letter of credit. Dat je als exporteur moet je straks een set documenten gaan presenteren bij de bank. En die set documenten die moet voldoen aan de vereisten die in die letter of credit vermeld staan.
Dus als jij zelf het transport boekt, kun je de transporteur aangeven wat precies op die bill of lading of een airway bill terug moet staan. Zodat je dat kan checken en vervolgens ook kan doorsturen naar de bank.
Die bill of lading, die noem je ook al een aantal keren. Van wie krijg ik die bill of lading?
Die krijg je van de vervoerder waar je het transport regelt en vaak zit daar een tussenpartij die heel veel transporten regelt voor bedrijven en zij doen dan weer bij de rederijen zoals een MAERSK bijvoorbeeld, daar wordt het dan uitgezet en die zorgen dan voor de bill of lading.
Oké, dus MAERSK dat is een grote vervoerder als het gaat over zeevracht. Dat bedrijf op het moment dat het dus aan boord komt, dat de goederen aan boord komt, geeft het die bill of lading af? Moet ik het zo zien?
Ja, van tevoren kun je wel al een concept met elkaar afstemmen, maar uiteindelijk zijn de goederen echt verscheept en dan kun je echt pas de originele documenten krijgen.En het is een titel document. Dus het is echt de bill of lading is een eigendomsdocument van de goederen.
Titeldocument?
Ja, dat wordt een titel document genoemd, een beetje ouderwetse term eigenlijk. Maar het wordt nog een titeldocument genoemd en eigenlijk betekent het precies zoveel als ‘eigendomsdocument’.
Oké, en als ik nu een L/C bij jou zou op willen maken of bij jouw bedrijf zou op willen maken, Waar moet ik dan aan denken? Hoe kan ik jou aan het werk zetten?
Ja, dat is een leuke vraag. Wij hopen dat je dan zo snel mogelijk belt. Eigenlijk op het moment dat je ziet van ik krijg een order, bijvoorbeeld naar India, Pakistan, Bangladesh daar gaan ook veel L/C’s naartoe en zegt van goh we krijgen de vraag vanuit de potentiële klant in het betreffende land. Dan zeggen wij goed we gaan dan meekijken met je want gebaseerd op je offerte maken wij dat concept L/C al op. Dan nemen wij je als ware aan de hand door dat L/C proces. Zodat je van begin af aan weet van wat zet ik daar in.
Maar nog veel belangrijker wat is de consequentie van hetgeen dat erin staat. Want er kunnen zaken in staan die bijvoorbeeld helemaal niet haalbaar zijn om straks op documenten terug te laten komen. Dus daar is altijd belangrijk om gelijk te kijken en wij willen vooral ook heel graag als een vraagbaak dienen.
Dus heb je een vraag? Even sparren, bel ons, mail ons, want dan kijken we samen hoe het de volgende stap zo makkelijk mogelijk kan. Ja en dan eigenlijk blijven wij het hele proces betrokken. Zie ons een beetje als een backoffice van onze klanten. Dus wij zorgen ook dat alle documenten en dergelijke netjes opgemaakt worden. Wij geven de instructies aan de vervoerders. Dus alles wat daarbij komt, dat hele proces tot en met het indienen van de documenten bij de bank uiteindelijk. En de bank geeft weer terugkoppeling aan ons. En dan willen wij natuurlijk heel graag tegen onze klanten zeggen documenten zijn in orde, doorgestuurd naar de openende bank heet dat. En dat is dan de bank van de klant in het buitenland.
En had je het net ook over dingen die je eigenlijk niet in het papierwerk kon verwerken? Heb je daar een voorbeeld van?
Ja, je ziet bijvoorbeeld dat op bepaalde documenten willen ze alle informatie van de manufacturer of the goods. En dat is niet altijd verstandig om dat erin te zetten, want je kan ook leverancier zijn en dat je de producten elders inkoopt.
Maar ik kan me voorstellen, commercieel gezien, dat je niet wil dat die partij genoemd wordt in de documenten. En ja, wij hebben de ervaring ermee dat wij dat er soms net sneller uitpikken dan onze klanten.
En bij een letter of credit is het zo als je niet honderd procent voldoet aan de voorwaarden, ben je ook niet helemaal zeker van de betaling. Nou komt dat onder de streep meestal wel goed, maar je wilt dat toch voorkomen.
Nou kan ik me herinneren uit mijn eigen ervaring en dat is een van de L/C’s die jij ook behandeld hebt voor ons in die tijd, dat wij steeds vochten met die latest date of shipment. Dat we eigenlijk gedurende het project vertraging opliepen en dan hadden we ook direct een probleem met met de L/C. Waarom is die latest date of shipment zo belangrijk voor dat L/C?
Dat is mooi. De latest date of shipment staat er met name in omdat je bent van beide kanten een overeenkomst aangegaan met de letter of credit. En het geeft voor jou als exporteur heel veel zekerheid om te weten van de betaling staat vast, het geld staat vast op de rekening. Maar de importeur verdient ook zekerheden natuurlijk. En door het vermelden van een latest date of shipment weten zij wanneer jij de goederen uiterlijk op de boot moet zetten of op het vliegtuig of hoe dan ook.
En het is geen probleem wanneer je de latest date of shipment niet kan halen. Maar dan moet je wel in contact met je klant in het buitenland en dan moeten zij een wijziging gaan aanvragen op de letter of credit. En dat kan een voor- en nadeel zijn, want als een project al drie keer uitgelopen is, ja dan is het natuurlijk niet zo heel fijn om weer terug te gaan naar je klant in het buitenland van ja, sorry we halen het niet kun je het nog even aanpassen.
En er zitten ook weer kosten aan vast bij de bank, want alle wijzigingen die je wilt doorvoeren op L/C daar rekenen zij een amendement fee voor, dus een wijzigingsfee.
Heb jij ooit meegemaakt dat een klant dat dan niet accepteert en uiteindelijk het L/C dus komt te vervallen en dus ook de goederen niet verstuurd gaan worden?
Wat wij wel vaker voorbij zien komen is dat men over en weer wel de L/C al inzet en daarover ja, discussie en er niet uitkomt. Ja, dan kan zo’n L/C vervallen inderdaad.
Oké, en dan komt het uiteindelijk goed met een nieuwe L/C of komt het dan niet meer goed?
Ja, dat is wel een beetje verschillend. Egypte is een voorbeeld van een land waar de vereisten best wel veranderd zijn de afgelopen jaren. Waarin je als exporteur een asset procedure heet, dat is een specifieke douane procedure die je moet doorlopen. Zoveel extra restricties, een letter of credit mag maar een geldigheid van een half jaar hebben. Als jij een hele productielijn in die tijd moet maken en ook nog moet installeren, dat is vaak niet haalbaar en dan kan het zijn dat zo’n L/C dus gewoon niet plaats gaat vinden.
Oké, nou heb je het gehad over export met name daarin zet je dus een letter of credit in. Daarin noem jij dus bijvoorbeeld niet België. Dus het is ongebruikelijk als dat ik zo exporteren aan België om dan een letter of credit in te zetten.
Ja eigenlijk wel. We zien het af en toe wel gebeuren. Ook dat naar Engeland bijvoorbeeld of Spanje, dat is wel echt bijna op in hand te tellen.
En als ik nadenk over wie zijn dan jouw klanten? Dat zijn dus met name klanten die goederen exporteren.
Ja, dat zijn klanten die goederen exporteren. Dat kan een eenmansbedrijf zijn, een MKB, maar ook een multinational. Dus heel divers eigenlijk.
En zij exporteren goederen, maar het kan ook zijn dat in de zin van een productielijn dan moet die hele productielijn ook geïnstalleerd worden. Dus dat hele deel kan ondervangen worden in een L/C. Van bijvoorbeeld het moment van een aanbetaling tot en met het leveren van de goederen, tot het opbouwen van de installatie en uiteindelijk ook nog een slotfase. Dat ook de hele installatie nog goed werkt en alles goed functioneert. En daar is dan ook bijvoorbeeld weer een restbetaling die daar tegenover staat. Onder datzelfde L/C.
Want dat was in mijn tijd, of in ieder geval dat heb ik zelf niet toegepast in die tijd. Ik heb eigenlijk altijd die goederen toen verzekerd tot het moment van verschepen. Maar op het moment dat we dan bij die klant moesten gaan installeren en vervolgens zo’n productielijn gingen opstarten, dan viel dat vaak niet onder een L/C. Was dat omdat ik verkeerd geïnformeerd was en niet wist dat dat kon? Of was dat omdat het inmiddels veranderd is?
Nou het kan ook verschillende redenen hebben, want als je L/C’s hebt van grote waardes, dan wordt er vaak ook gekozen om bijvoorbeeld een vooruitbetaling al buiten L/C te houden. Want de doorlooptijd van het L/C, dus die maanden of misschien wel langer dan een jaar, die periode staat ook het geld vast.
Dus voor de importeur is het interessant om eigenlijk minder en korter vast te hebben staan. Dus dan kan het ook zijn dat een heel deel op L/C gaat en een restbetaling buiten L/C om tegenover een specifiek document. En het kan ook nog zijn dat je op afstand controle hebt over de machines bijvoorbeeld. Dat als jij weet van ik kan vanaf hier de machine bedienen en die kan ik gewoon op non-actief zetten in het buitenland, heb je natuurlijk ook heel veel grip. En daar is het ook een beetje afhankelijk van.
Oké, want hoe gaat dat in zijn werk? Als ik een machine ga installeren dan heb ik dus de goederen geleverd en ik moet eigenlijk alleen nog maar diensten leveren. En een van mijn vragen is eigenlijk kan ik op een of andere manier dus naast het leveren van goederen ook de betaling van diensten afzekeren door middel van een L/C?
Dat kan. Vaak is het wel de combinatie van, dat we dan zien, en goederen en diensten. En dan is het van belang om het in de goederenomschrijving goed te omschrijven waarin je dus echt opneemt dat het niet alleen de goederen zijn die je levert. En vaak wordt er dan een soort van installation certificate gevraagd. En dat ondervangt dan ook die hele installatie van de goederen.
En jij zei dus die klanten, dat zijn natuurlijk klanten die inderdaad exporteren. Zijn dat vooral Nederlandse klanten waar jij mee werkt of werk je ook met klanten uit het buitenland?
Ja, beide. En onze grootste klanten zitten eigenlijk in België.
Oké, en is het dan zo dat jij ook aan de andere kant zit? Dus dat je ook namens de inkopende kant bijvoorbeeld een L/C op maakt? Dus als er bijvoorbeeld een Nederlands bedrijf iets wil kopen uit India, help je dan bijvoorbeeld ook, help je dat soort bedrijven ook met een L/C?
Die helpen wij ook. Wat wij wel zien is dat dat met name door de banken gebeurt. Omdat dan zijn de hele lijnen omgekeerd en dan wordt er vanuit deze kant wat er geld op de bank bevroren. En dan heeft de bank ook een stuk zorgplicht of het hele know your customer en alles wat zij heel goed in alle processen doornemen. Dus zij ondersteunen dan de bedrijven al best wel. Maar wij zien dat wij dan ook regelmatig mee mogen kijken met de bedrijven. Superleuk, want dat houdt ons ook scherp.
En voor de exporteur is het eigenlijk ook goed om zowel export als import te hebben. Want je begrijpt elkaar wereldwijd toch beter. Want dan is het ook best wel begrijpelijk dat een importeur bepaalde zaken over kwaliteit en dergelijke wil weten. Dus ook de importkant, maar die is gewoon niet zo bewerkelijk.
Als we kijken naar het verzekeren van die betaling. Vanaf welk bedrag wordt dan het opmaken van een L/C rendabel? Want daar zijn dus ook kosten aan verbonden. De kosten van jouw bedrijf, maar ook de kosten van de banken, zoals je net zei.
Dat klopt. Wij zien vaak een minimumbedrag van rond de vijftienduizend euro, Maar af en toe is het ook als je bij een land niet anders kan dan op basis van een L/C, dan zeggen bedrijven soms ook van ja, dan doe ik de eerste orde wel voor een lager bedrijf toch tegen L/C. Ondanks dat de marge waarschijnlijk niet meer over is. Maar dan is het meer ook commerciële tool om het wel te gebruiken. En een L/C gebruiken is inderdaad kostbaar, maar je koopt ook zekerheid. Die zekerheid die koop je door verschillende facetten.
Je kan een letter of credit, een regulier letter of credit hebben. En dan gaan de documenten door het hele proces, dus eigenlijk via je eigen bank naar de bank in het buitenland. Maar dat kost best wat tijd, dat hele proces. En als je zegt van ja, maar ik wil dat landenrisico en dat bankenrisico dat wil ik afdichten. Want ja, ik kan of ik wil niet zolang wachten of ik weet niet zeker wat de situatie in het land van bestemming is, dan kun je kiezen voor confirmatie. En dat betekent dat jouw bank hier in Nederland de betalingsverplichting overneemt van de bank in het buitenland.
En jij zei dat het processen lang duurt of of relatief lang duurt. Hoe lang duurt het opmaken van een L/C en tot dan uiteindelijk door alle partijen getekend is?
Ja, dat kan best wat tijd nemen en dat komt omdat je met zoveel partijen betrokken bent in het geheel. En wat wij vaak zien is dat hier vanuit Nederland alles netjes georganiseerd wordt, gestuurd naar het bedrijf bijvoorbeeld in India. Het duurt weken voordat ze terugkomen, als ze al terugkomen. En dan moet plotseling alles in orde gemaakt worden. Ook weer leuk en uitdagend, maar dan moet je er enorm voor waken dat je de processen goed volgt.
Normaal gesproken het proces als het L/C er eenmaal is, dan heb je vanaf het moment van verschepen van de goederen 21 dagen, dus gewoon dagen, de tijd om de documenten bij jouw bank te presenteren. Maar die heeft 5 werkdagen de tijd om de documenten te controleren. En dan stuurt hij ze door naar de bank in het buitenland en ook die heeft nog 5 werkdagen de tijd om te controleren. Dus spreek je een zichtbetaling af dan krijg je niet direct betaald, maar er zit best een hele periode tussen. Het is wel super belangrijk om dat in gedachten te houden, want ja dan kan het wel een schijnzekerheid worden. Als je vooral als jij een leverancier bent en je koopt ook al je producten in en daar heb je een betalingstermijn van dertig dagen bijvoorbeeld, ja dan heb je daar wel een gat tussen zitten.
Ja, want als ik dat zo bij als ik dat zo optel dan kom ik sowieso al boven de dertig dagen uit.
Exact.
Ja, oké. Als het gaat over het opmaken van L’Cs, wat gaat er het vaakst mis? Wat zie jij vanuit jouw praktijk wat het meest misgaat?
Wat wij het meest zien is eigenlijk van wat je net aangaf die latest date of shiptment. Dat we zien dat bedrijven dat toch niet kunnen halen en nog geen goedkeuring zeg maar van de eindklant hebben gekregen. Dat ze zeggen ja, we zetten toch mijn gang, we gaan de goederen af sturen. Documenten die te laat gepresenteerd worden bij de bank, maar ook veel afwijkingen in de documenten. En dan met name dat documenten onderling niet consistent zijn, dus dat ze niet met elkaar goed overeenkomen, dat er verschillen onderling in zitten.
En dan gaat het mis bij de bank of wie constateert dan die verschillen?
Dan krijg je van je eigen bank, want daar dien je de documenten in, daar krijg je dan terugkoppeling van wij hebben afwijkingen geconstateerd, interne afwijkingen of externe afwijkingen. En een interne afwijking dat melden zij niet aan de bank in het buitenland. Maar als je te laat verscheept hebt, ja daar kun je niet omheen dus dat moeten zij melden.
En dan als ik even kijk naar de toekomst. Er is bijvoorbeeld zoiets als een bitcoin en artificial intelligence en blockchain technologie, allemaal gerelateerd aan digitalisering. In hoeverre heeft dat effect op het fenomeen of op het instrument van een L/C?
Ik denk dat het uiteindelijk wel effect zal hebben. Wij zien nu dat het in de processen effect heeft en dat is een positief effect. Want documenten die al digitaal opgemaakt kunnen worden, maar het struikelblok daarin blijft vooralsnog voor ons wel de bill of lading, omdat dat dus echt wat ik net nu titeldocument, eigendomsdocument van de goederen is.
En dat je met een letter of credit zit je op het internationale betalingsinstrument en communicatiemiddel het SWIFT. En eerder alle landen in de wereld, dus ook echt in diep Afrika, in het Midden-Oosten, waar dan ook, dat zij allemaal echt aangesloten zijn op SWIFT en dat ook nog eens allemaal helemaal digitaal kunnen. Ik denk dat we nog wel een tijdje vooruit kunnen op die manier. Dus met de echte documenten, in veel gevallen ook helaas, want als je het hebt over duurzaamheid en al dat soort zaken, zou het mooi zijn dat het allemaal op die manier kan. Maar ik denk niet dat het de komende periode al om zal slaan.
Dus ik hoef me zo geen zorgen te maken over de toekomst van Elceco dan?
Dat denk ik niet, nee. Wij gaan fijn verder met wat wij doen, ja.
Tot slot is er nog een vraag die ik niet gesteld heb waarvan je denkt nou dat is toch interessant dat mijn luisteraars dat weten over een letter of credit?
Nou misschien wel om meer te geven dat een letter of credit niet per se noodzakelijk kwaad is. Of dat dat de exporteur zijn nieuwe orders in de weg hoeft te staan. Als je ze goed inzet en je kan het best eenvoudig houden, dan biedt het ontzettend veel kansen en dus ook weer meer commerciële mogelijkheden voor de exporteur.
Nou ik denk zeker dat na jouw uitleg de drempel verlaagd is voor mensen om ernaar te informeren van hoe dat instrument ingezet kan worden. Ik denk voor het beperken van risico en de zekerheid op geld met name het een heel belangrijk instrument is. Maar met name als je dus echt die exportmarkt op wil.
Ik wil jou hartelijk bedanken voor de gastvrijheid, maar ook voor de openheid en ook voor de deskundigheid die jij hebt geëtaleerd hier. En nou wellicht spreken we elkaar weer maar voor vandaag hartelijk bedankt.
Heel graag gedaan Frans en we zitten hier met ons team van 8 graag mensen dat we ze te woord staan en voort willen helpen want dat is uiteindelijk ons doel.
Mooi, dank je wel.
Goed, dank je wel!